Sugning av luftvägar

Patient och sugslang

Sugning i trakealkanylen behöver göras om patienten ber om det, vid andningsbesvär, vid hosta pga. sekret, rosslig andning eller vid vibrationer i bröstkorgen.

Att suga i trakealkanylen kan innebära obehag för patienten och en känsla av att luften tar slut.

Sugkateter
Sugkatetern får inte vara för stor i förhållande till kanylens diameter, därför ska en ordination ska finnas angående vilka sugkatetrar som kan användas till patienten.
Vita raka korta sugkatetrar (storlek 12) används normalt sett till vuxna med normalstor trakealkanyl.
Gröna raka korta sugkatetrar (storlek 14) används när sekretet är tjockare och svårt att få upp eller i ett akutläge.

 

Sugdjup
För att inte skada slemhinnan i luftstrupen är det viktigt att veta hur långt ner man ska suga. Alla patienter ska ha uppmätt sugdjup som man kan jämföra med.

Sugdjupet är kanylens längd plus 0,5 cm. Mycket slem fastnar precis vid kanylens spets.

Att suga den uppmätta längden är viktigt för att man ska komma åt sekret som sitter vid kanylspetsen men utan att skada slemhinnan.

Sugning längre ner i luftvägarna får bara göras på läkarordination eller i ett akutläge.

Sugstyrka

Sugstyrkan ska enligt vårdhandboken (2108) vara max 150mmHg (=20Kpa=0,20bar) när man suger i en trakealkanyl. Trakteamets erfarenhet är att detta kan behöva anpassas individuellt, trak-ssk eller ansvarig läkare för trakeostomin skriver då ändrad ordinerad sugstyrka på trakfaktabladet.

Det finns olika typer av sugar. De flesta patienter med trakealkanyl har två sugar i hemmet, detta är en säkerhet om en går sönder. Det är viktigt att all medicinsk utrustning rengörs och laddas enligt rutiner. Sug måste alltid finnas i patientens närhet.

Sugning i luftvägar:

Informera patienten om vad som ska göras.

Sätt en sugkateter på sugslangen. Förvara sugkatetern i förpackningen tills den ska användas.

Starta sugen och kontrollera att sugtrycket är rätt inställt.

Ta bort fukt/värmeväxlaren som sitter på trakealkanylen.

Använd uppmätt mått för att se hur långt sugkatetern ska föras ner. Håll den del av sugkatetern som ska användas steril!

För ner sugkatetern till uppmätt sugdjup, utan sugkraft. Sätt tummen för öppningen på sugslangen så att sug skapas.

Rotera sugkatetern mellan tumme och pekfinger samtidigt som sugkatetern dras uppåt. Sug inte längre än 5-10 sekunder per gång.

Lägg tillbaka sugkatetern i förpackningen och kasta i sophink, gärna med lock.

Vid behov upprepa sugningen, men låt patienten hämta sig mellan sugningarna. Använd aldrig samma sugkateter igen, byt mellan varje sugning.

Sug igenom slangsystemet med vatten från ett kärl som byts dagligen.
Byt soppåsen regelbundet.

Odling av sekret
Vid infektion ökar sekretproduktionen. Färg och lukt på sekretet ändras. Uppmärksamma och rapportera förändringar. Vid behov tas en odling, det görs genom ett speciellt provtagningskärl som kopplas mellan sugkatetern och sugslangen.

Sugning i fenestrerad kanyl

Har patienten en fenestrerad kanyl ska enbart böjda sugkatetrar användas och böjen ska riktas nedåt vid sugning i kanylen. Detta för att inte sugkatetern ska sticka ut genom fenestreringen och på så sätt skada luftstrupen.

Kommentarer inaktiverade.