Kanyl med kuff

Kuff är en ballong som kan finnas på nederdelen av kanylens utsida. Kuffen kan blåsas upp när man önskar eller vara tom.

Trakealkanyl med kuff används för att täta mellan kanylen och luftstrupens vägg. När kuffen är uppblåst kan luft bara passera in och ut genom trakealkanylen. Då kommer ingen luft upp i munnen och passerar därmed inte stämbanden, d.v.s. patienten kan inte göra några ljud ifrån sig.

Täta med en kuff kan man göra för att blod eller större mängder saliv inte ska rinna ner i lungorna. Tätning kan även göras för att luft inte ska läcka förbi kanylen upp och ut genom munnen, vid t.ex. andningsträning, hostmaskins- eller respiratoranvändning. Kuff ska bara användas till de patienter som verkligen har behov av att täta runt kanylen.

Det blir aldrig helt tätt även med en uppblåst kuff, saliv kan rinna förbi. Därför är det viktigt att vara noggrann med munvård för att hålla saliven i munnen ren, detta minskar risken för lunginflammation.

Kontrollblåsa

Om trakealkanylen har en kuff hänger det på utsidan en slang med en liten ballong på, en så kallad kontrollblåsa. Kontrollblåsan och slangen är kopplad till kuffen. När kuffen är fylld är kontrollblåsan uppspänd och när kuffen är tom är kontrollblåsan platt.

Kuffen fylls med sterilt vatten eller luft, beroende på kanyltyp.

Kuffa i och ur

Det är bra att ha sugberedskap när man ska kuffa ur d.vs. tömma kuffen. Ovanför kuffen kan det samlas sekret och när kuffen töms rinner detta ner mot lungorna.
Har man möjlighet att ta hjälp av en kollega kan denne vara beredd på att suga samtidigt som den andre tömmer kuffen. Suger man samtidigt kan sekretet som legat ovanför kuffen fångas upp när det rinner förbi kanylens spets utan att skapa obehag för patienten.
Har patienten inga besvär med aspiration eller att det fylls på med sekret över kuffen kan en person sköta urkuffning själv.

Kufftryck

Läkare ordinerar kufftrycket eller mängden kuffen ska fyllas med. Ordinationen är viktig att följa, om kuffen trycker för hårt finns risk för skador i luftstrupen. Det ska finnas en ordination även på hur ofta det ska kuffas i och ur, vanligen kuffas kuffen om 3-4 gånger per dygn. Kontrollera alltid att kuffen är helt tom innan den fylls på nytt.

Kuffen töms genom att tom spruta ansluts och allt innehåll aspireras ut. Det går inte att enbart tömma med kuffmätaren.

Kommentarer inaktiverade.