Omläggning/kanylbandsbyte

patient med kanyl

Omläggning ska göras morgon och kväll, samt vid behov. Det är viktigt att huden hålls ren och torr. Huden runt stomat ska inspekteras dagligen.

Förbered för omläggning, ta fram allt som behövs.

kanyl hålls på plats

Försök att hålla kanylen stadigt på plats då rörelse i den kan orsaka hosta och obehag för patienten.
Ta försiktigt bort trakealkompressen. Kanylbandet kan justeras någon centimeter så att det blir lättare att komma åt vid skötseln.

Tvätta runt stomat med vanligt kranvatten. Använd fuktade kompresser och öronpinnar. Börja tvätta inifrån och tvätta ut så att inte bakterier tillförs.
Klapptorka sedan torrt försiktigt med kompress och öronpinnar.

Hud runt stoma inspekteras

Inspektera huden runt stomat. Var uppmärksam på förändringar i huden som t.ex. irritation, svullnad, sår, hudflikar.
Ett trakeostoma är ett konstgjort hål i huden, kroppen vill ibland försöka läka igen detta och då bildas granulom. Denna vävnad är kärlrik och lättblödande, ser ut som små flikar med röd slemhinna. Dessa kan orska skav och blödning därför viktigt att prata med öron- näs-och halsläkare eller Trakteamets sjuksköterskor om detta.

barriärsalva smörjs in

Smörj med barriärsalva för att skydda huden.

Ny kompress sätts på

Sätt på en ny trakealkompress. Trakealkompressen används för att samla upp sekret och skydda huden mot skav från kanylen. Valfritt om slitsen på trakealkompressen sätts upp eller ner. Trakealkompressen ska bytas så fort den blir fuktig, detta för att hålla huden så torr som möjligt.

Olika typer av kompresser finns upphandlade.

Den vita kompressen sätts med den glatta sidan mot huden.
Den beiga kompressen sätts med glatta sidan ut, skumgummit mot huden.

Vi önskar att man håller sig till den kompress som är utprovad till patienten. Om man önskar byta bör detta diskuteras med Trakteamet då tjockleken på kompressen påverkar hur kanylen sitter i luftvägen.

Kontrollera kanylen

Kontrollera att kanylen sitter mitt på halsen så att det inte skaver eller ger tryck, kontrollera att kanylbandet sitter åt som det ska.

kanalbandsbyte

Kanylbandsbyte

Kanylbandet är det som håller kanylen på plats. Kanylbandet ska bytas två gånger i veckan eller när det blir fuktigt eller blött.

Vid byte av kanylband ska alltid två personal som hjälpas åt. En ansvarar för att hålla trakealkanylen på plats när bandet lossas. Slemhinnan i luftstrupen är hal, rörelser av kanylen gör att patienten lätt börjar hosta och då åker den lätt ut.

byte kanal fingermätning

I samband med kanylbandsbyte ska huden observeras i nacken. Tvätta, torka och smörj nacken med barriärkräm.

Kanylbandet ska fästas så att en till två fingrar får plats mellan halsen och bandet. Till vuxna används oftast kanylband med kardborreknäppning.

En kuff används för att täta i luftstrupen, inte för att hålla kanylen på plats - det är kanylbandets uppgift!

 

Kommentarer inaktiverade.