Övervakning/ Dokumentation

Patientens allmäntillstånd och förmåga till att kunna kalla på hjälp avgör behovet av övervakning och bemanning. Det är alltid nödvändigt att göra en individuell bedömning. Ansvarig läkare ordinerar behov av bemanning på vårdavdelning och inför hemgång. Ordinationen måste alltid följas!

Patient med ordinerad tillsyn dygnet runt får aldrig lämnas ensam utan trakeostomi-kunnig personal, inte ens korta stunder.

Om läkare anser att patienten kan lämnas ensam måste det finnas ett säkert och snabbt sätt för patienten att kalla på hjälp.

Alla människor behöver ibland lugn och ro, ostörd nattsömn och lite privat avskildhet. Det är viktigt att tänka på detta men det får aldrig leda till att livsviktig övervakning uteblir. Ordination av tillsyn måste följas!

Egenvård
Många patienter kan själva medverka i vården och lära sig sköta sin trakeostomi. Målet bör alltid vara att försöka få patienten så delaktig och självständig som det går. Använd spegel vid omvårdnad och låt patienten öva på att hantera sin trakeostomi om det är möjligt. Kan inte patienten läras upp i de olika momenten behöver anhöriga eller personal läras upp.

Dokumentation
För att säkerställa att rutiner följs finns signeringslistor som ska användas. Dessa är även bra som stöd för att veta vad som ska göras och när.

Trak-sjuksköterskorna ser till att alla patienter i hemsjukvården har individuella utbildningsprogram med handlingsplan, personalen är skyldiga att läsa på och följa det som står i dem. Trakteamet Kronoberg har tagit fram en generell handlingsplan för akut hinder i andningsvägarna, signeringslistor och checklistor som ska följas för alla patienter med trakeostomi som vårdas inneliggande på sjukhus och ännu inte fått en individuell handlingsplan.

Rutin behöver finnas så att förbrukningsmaterial inte tar slut. Det måste alltid finnas förbrukningsmaterial med god marginal hos patienten. Rutiner ska finnas för att maskiner fungerar, rengörs och är laddade.

Kommentarer inaktiverade.