Trakteamet Kronoberg

Trakteamet Kronoberg
Trakteamet Kronoberg är ett multidisciplinärt team med representanter från olika vårdnivåer och yrkesgrupper inom Region Kronoberg.

Trakteamet bildades för att skapa en strukturerad och säker vård baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet för de vuxna individer som har trakeostomi i hela Kronobergs län. Detta för att skapa en säker och jämlik vård, oavsett kommun och oavsett vård på sjukhus eller i hemsjukvård. Teamet ansvarar för vården av både vuxna och barn med trakealkanyl.

Trak-sjuksköterskor
I Trakteamet finns specialutbildade sjuksköterskor inom trakeostomi, anställda med avsatt tid att arbeta med trakealvård. Arbetet är länsövergripande och patienter följs oavsett vård på sjukhus eller i hemsjukvården. Trak-sjuksköterskorna utbildar, upprättar individuella planer och utbildningsprogram för varje patient, medverkar vid utskrivning från sjukhus, gör uppföljningar i hemmet och gör även byte av trakealkanyl i hemmet.

Utbildningsmodell
Utbildningsmodellen för personal som ska arbeta med patient med trakeostomi i hemsjukvården består av tre delar. När alla momenten är klara skriver patientansvarig sjuksköterska i kommunen delegering.
* Webbutbildning
* Teoriutbildning
* Praktisk träning/ brevidgång

Individuella planer
Alla patienter med trakeostomi som skrivs ut från sjukhuset får ett individuellt anpassat utbildningshäfte som innehåller bl.a. handlingsplan för akuta situationer och telefonlista. Utbildningshäftet godkänns av ansvarig läkare.

Ansvariga läkare
Öron- näs och halsläkare - ansvarar för patient med trakealkanyl.
Anestesiläkare - ansvarar för patient med trakealkanyl och hemventilator
Barnkliniken CLV / Astridlindgrens barnsjukhus (Nya Karolinska LIVA) ansvarar tillsammans för alla barn med trakestomi.

Kommentarer inaktiverade.